Skip to content

Affiliate marketing: acht tips voor een vliegende start

Voor wie nog flinke stappen (en meer omzet) wil maken puts this blog, website of mailinglist, is affiliate marketing this interesting optie. Voor ervaren online marketeers en webwinkeliers est dit natuurlijk gesneden koek, maar hoe maak je hier een goede start mee? Acht uitgebreide tips om een ​​goede start te maken met affiliate marketing.

Met affiliate marketing word je beloond voor het doorsturen van bezoekers via een advertentie op je website. Als doorgestuurde bezoekers leiden tot een productaankoop (sale) of een inschrijving (lead), dan krijg je als webbeheerder daarvoor een passende vergoeding.

1. Schrijf je in bij een affiliate netwerk

Als websitebeheerder borrelt al snel de vraag op hoe je in contact komt met potentiële adverteerders. Je kunt je inschrijven bij een affiliate netwerk, een tussenpartij die campaigns draait van merken en websites. Het doel van een affiliate netwerk is om adverteerders te koppelen aan potentiële publishers, en andersom.

De meest bekende affiliate netwerken in Nederland zijn Daisycon, Tradetracker en Awin. Gezamenlijk beheren deze organisaties campaigns van bijna alle bekende websites en webshops in Nederland. Door je in te schrijven heb je direct toegang tot het promoten van duizenden campaigns van vrijwel elke bekende Nederlandse website. Dit bespaart je veel tijd en moeite voor wat betreft het vinden van een geschikte adverteerder op je website.

Bij het aanmelden op een affiliate netwerk vermeld je direct op welke website je advertentieruimte kunt aanbieden en meld je je website aan bij interesting campaigns. De contactpersoon van de betreffende campaign keurt of je website past bij de adverteerder. Bij goedkeuring kun je vanuit je hele website linken naar een product of dienst van de adverteerder en heb je toegang tot tenantallen verschillende banners die direct op je website geplaatst kunnen worden.

2. Promoot campaign die aansluit bij i bezoekers

Voordat je begint met het plaatsen van advertenties op je website, is het van belang dat je goed weet wat de behoefte is van je doelgroep. Als je weet waar je bezoekers naar op zoek zijn, kun je gericht een keuze maken voor een advertentie op je site.

“Bij een slimme probleemschets zoek je adverteerders die dit specifieke probleem kunnen oplossen”

Schets het ‘probleem’ van je bezoeker en bedenk bij elke popular pagina op je site waarom de bezoeker de content leest en waar de bezoeker graag een antwoord op wil hebben. Met deze probleemschets kun je adverteerders zoeken die het problemem van de bezoeker kunnen oplossen, of de vraag kunnen beantwoorden. Vind je een campaign die aansluit bij de wens van je bezoekers, dan is de kans op goedkeuring van de adverteerder groot.

3. Verwerk advertenties op natuurlijke wijze

Als je duidelijk hebt wat je wil adverteren op je website, is het zaak om te bedenken waar de advertenties geplaatst moeten worden. De plaats van een advertentie heeft veel invloed op je resultaat.

Als je in een artikel zowel tekstueel als visueel weet uit te leggen waarom een ​​aanbieder van een product of dienst een goede keuze is, is je bezoeker sneller geneigd om door te klikken op de advertentie. Bedenk altijd of je met deze aanbieder direct dat probleem oplost van de bezoeker. Is dat niet zo, dan kan een uitgelichte advertentie juist zorgen voor irritatie bij je bezoekers. Een advertentie is not goed verwerkt in een artikel als de bezoeker er daadwerkelijk wat aan heeft.

4. Kies een geschikte niche

Kiezen voor een geschikte niche vergroot je kans op succes. Een vijftal tips voor het kiezen van een juiste niche of branch:

  • Probeer producten te vinden met een hoge winstmarge. Als een leverancier of webshop veel winst overhoudt aan een product, dan is er ook meer ruimte om een ​​affiliate publisher een leuke commissie te geven.
  • Kijk naar de competitive: is de competitive binnen een niche groot, bedenk dan goed waar je aan begint. Aan de ene kant bevestigen de vele competitoren de popularityit van de niche, aan de andere kant is het erg lastig opboksen tegen sites die al jaren bestaan.

“Is competition binnen een niche groot, bedenk dan goed waar je aan begint”

  • Zorg dat je een niche kiest die bij je past. Schrijven over een onderwerp dat je ligt, is makkelijker en kost minder tijd.
  • Bekijk niches met hoge affiliate commissies. In de eerder genoemde affiliate netwerken kun je bij elke adverteerder kijken wat de commissie is per sale of lead. De commissiepercentages lopen enorm uiteen. Soms krijg je slechts 2 pocent voor een verkoop, bij een andere webshop is het weer 10 procent of meer. Het is versstandig om alvast een berekening te maken hoeveel sales of leads je moet genereren voordat je er aan verdient.
  • Bedenk of je wil adverteren voor een product of voor een dienst. Een doorgestuurde bezoeker die een subscription afneemt, levert een adverteerder veel meer op dan een bezoeker die eenmalig een product afneemt in een webshop. Vandaar dat het commissiepercentage voor het genereren van leads over het algemeen erg hoog is.

5. Gebruik eenvoudige tools

Om te starten met affiliate marketing is het handig om gebruik te maken van eenvoudige tools voor je website. Deze tools helpen i snel op weg:

  • Tradetracker Link Replacer: al je links op je website automate vervangen door affiliate links van Tradetracker. Het is een eenvoudig script in je website om ‘gewone’ links automatisch om te zetten naar affiliate links.
  • Daisycon vergelijkers: affiliate netwerk Daisycon heeft diverse vergelijkers gebouwd die je binnen enkele minuten in je website kunt zetten. Zo zijn er onder andere vergelijkers voor verzekeringen, datingsites, boekhoudsoftware, energieleveranciers en alles-in-één abonnementen.
  • LinkPizza: heb je een WordPress-website, dan kun je deze plugin installeren. Deze tool zorgt er net als de Link Replacer voor dat al je links worden omgezet naar affiliate links.

6. Zorg voor meerdere adverteerders

Als affiliate publisher blijf je onafhankelijk door middel van meerdere adverteerders. Richt je je op één adverteerder, maar veranderen de commissiepercentages of stopt de adverteerder, dan stopt ook direct jouw vergoeding. Zorg dat je meerdere actieve campaigns open hebt staan. Zo kun je direct schakelen tussen je adverteerders als er wat verandert.

7. Wees betrouwbaar

Een vuistregel voor iedere affiliate publisher: zorg dat de informatie op je website helemaal juist is. Het klinkt zo logisch, maar bij veel affiliate websites is dit niet het geval. Veel sites proberen de bezoeker zo snel mogelijk door te laten klikken in plaats van goed te informeren. Adverteerders hechten enorm veel waarde aan bezoekers die goed zijn ingelicht, ook wel ‘warme’ bezoekers genoemd, omdat de kans groter is dat ze een product of dienst aanschaffen als de informatie van te voren duidelijk is.

8. Meten is weten

Een plekje gevonden voor je affiliate advertenties? Dan is het wachten op de resultaten. Om te meten hoe advertenties lopen, kijk je niet alleen naar de commissie of naar de hoeveelheid sales en leads. Een campaign waarbij de commissie enorm hoog is, maar de conversie laag, levert je misschien wel minder op dan een campaign met een lagere commissie en een hoge conversie.

De beste manier voor het meten van je affiliate campaigns is op basis van Effective Costs Per Click, waarmee je kunt berekenen wat een gemiddelde klik van je bezoeker oplevert. Zo zie je in de overzichten precies welke advertentie het beste draait.

Met deze basics is iedere websitebeheerder klaar voor de eerste affiliate-campagnes. Veel success!

SHARE THIS POST

Leave a Reply

Your email address will not be published.